Zánět meziprstí, nakažlivá hniloba paznehtů

chov ovcí a koz...
Profesor1
Dal poděkování: 4139 poděkování
Dostal poděkování: 4520 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zánět meziprstí, nakažlivá hniloba paznehtů

Nový příspěvek od Profesor1 »

Kolik je mu let? Nemá už klouby za zenitem?
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
oreb1
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od oreb1 »

Mastnacku :souhlas: . Použití vápenné vody je dobrý nápad, aspoň to není tak škodlivé pro půdu. když se nádrž vylije. Zajímalo by mě, proč se má podestlat suchým koňským hnojem.
oreb1
Kontaktovat uživatele:

Mě napadlo jen něco, co je možná naprostá blbost. Kdyby teoreticky problémy s paznehty u ovcí a koz způsobovaly jiné bakterie než hnilobu kopyt u koní (třeba jiné kmeny), mohlo by jít o využití obranyschopnosti těch koňských a třeba by ovčí likvidovaly. Ale to je moje pohádka bez jakéhokoliv základu, takže pozor :vytlem: .
oreb1
Kontaktovat uživatele:

Mastnacku, já myslela, že ten postřik děláte :usmev: . Protože na základě čtení Vašich příspěvků ještě na iF. jsem to začala dělat přesně, jak píšete. V rozprašovači mám modrou skalici a po ostříhání postříkám celé kopýtko.
oreb1
Kontaktovat uživatele:

No to je dobrý :)) , tak mně by byl valach připadal jako prevence moc silný a došla jsem jen ke skalici a myslela jsem, že to dělám podle Vás.
Bekkky
Dal poděkování: 234 poděkování
Dostal poděkování: 520 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Bekkky »

Na koupel paznehtů je také dobrý síran zinečnatý, tedy bílá skalice. Je to kompromis mezi vápnem a modrou skalicí. Je účinnější než vápno a méně škodlivý pro přírodu a jedovatý než modrá skalice. Pomáhá při počátečním stádiu hniloby vysušit kůži mezi paznehty a u ořezaného paznehtu zbaveného hniloby pazneht vysuší a pomůže doléčení. Doporučuje se ovci v roztoku nechat stát tak 30 minut a nebo udělat zábal na kopyto jako v případě heřmánkového zábalu.
Nejhorší smrt je z vyděšení.... :slunce: :dest:
oreb1
Kontaktovat uživatele:

Bekkky, teď jste potvrdila mastnackovu úvahu o tom, že by z důvodu jedovatosti nahradil skalici modrou skalicí bílou :souhlas: .
Jen jsem si v té souvislosti říkala, jestli v modré nepůsobí i měďa že je možná modrá účinnější. Navíc kde se dá sehnat bílá skalice jsem nevypátrala, našla jsem modrou a zelenou. Ale vylévat někam lázeň modré skalice není zrovna ohleduplné k přírodě.
oreb1
Kontaktovat uživatele:

Já nemám zatravněný výběh, (možná je to lepší, protože zase se dá líp ošetřovat proti vnitřním parazitům), ale aby nebylo bláto a infekční povrch, sypu na něj štěpku a na části jsou kamínky, které proplachuju vodou. Co je bez trávy, nemusí být vždycky bláto, ale třeba suchá zem nebo hlína s popelem. A kozy mají volný vstup do přístřešku, zavřené nejsou spokojené. Takže zásadní problém s tím nemám, ale riziko je vždycky. Týká se podle mě úplně každého v našem klimatu, i když některý plemena jsou odolnější. Ale Vy o tom víte mnohem víc než já.
MalyNomad
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od MalyNomad »

Zdravim, tak nakazlive hniloby se bojim jak cert krize. Nastesti zatim jsme nic nedotahli. Tady v obci kulahaly vsem vsechny ovce, takze to je maly zazrak ze se nam to vyhnulo. Prekvapilo me ze Zwartbles by na to mely byt odolnejsi. Asi na to probehla nejaka selekce uz v zemi puvodu, precijen ty podmacene louky v holandsku... Kdyz jsem bral berana z druhe ruky, tak pan choval cca 10ks za chalupou. Rikal ze nejdriv zkousel suffolky, ale 2 roky resil kulhani. Pak na jare sufforlky prodal, rovnou poridil zwartblesy a uz mu nekulha nic :souhlas:

Ja jednou dovezl berana, kopyta jsem kontroloval az doma... (Chyba, priste vse resit uz pri nakladani). Ale jeste ze tak, tak moc jsem se bal nakazlive hniloby, nakonec to byl jen svrab :-) takze za par tydnu preleceno a od te doby mi dela jen radost. Karantenu a kontroly kopyt nepodcenovat.
Think out of the box!
Kostey
Administrátor fóra
Dal poděkování: 17 poděkování
Dostal poděkování: 105 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kostey »

Nemá cenu k tomu toho moc psát ale já vám tu fotku sem prostě chci poslat.

Obrázek
přezdívka
Dal poděkování: 367 poděkování
Dostal poděkování: 1095 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Chudák ovce. To není u vás doma, doufám.
Kostey
Administrátor fóra
Dal poděkování: 17 poděkování
Dostal poděkování: 105 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kostey »

:udiv: Tohle bych si doma nedovolil mít :usmev: Našel jsem to na jednom stádě, je to koza a majiteli jsem doporučil porážku.
Františka.
Dal poděkování: 5178 poděkování
Dostal poděkování: 4172 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

NABÍDKA:
Před několika lety jsem vyzkoušela přípravek na ošetření kopyt proti hnilobě Klauen-Sprint, se kterým jsem se setkala na výstavišti u firmy www.ronchem.cz. Žádná koza v mém stádě nemá hnilobu ve velkém rozsahu, ale občas se vyskytne, záleží na počasi a kondici kozy. Když se mi objevila poprvé, plašila jsem se a zkoušela všechno možné. Kromě Chytré houby se mi tenhle přípravek osvědčil nejvíc. Jenže Chytrou houbu člověk nemůže aplikovat na celé stádo, ale je to řešení spíš pro několik výrazných případů. Často se dá napadená část jen odstřihnout a kopyto je v pořádku. Pokud tam někde zůstává napadený kousek a stříhalo by se už hluboko, používala jsem po dva roky právě Klauen-Sprint. Pak mi došel, protože jsem měla jen dva litry, a jen jsem stříhala, nestříkala ničím. Různé jiné přípravky jsem vyzkoušela už dřív a žádný se tomuhle nevyrovnal. Teď uvažuju o tom, že si jedno balení objednám. Budu to mít asi na věky. Prodávají jen 25 kg. Kdyby někdo měl zájem, odlila bych půllitr nebo litr, příp. víc, a poslala. Stačí nalít do vhodného postřikovače a na ostříhaná kopyta nastříkat, na místa hniloby důkladněji. Není to levné, 1 kg je 1 litr a stojí 449 Kč. Dlouho jsem otálela, protože se mi to zdálo jako velké množství a najednou dost peněz, ale nezkazí se to. Hodí se pro všechny kopytníky. Tady je odkaz s charakteristikou výrobku:
https://ronchem.cz/produkt/klauen-sprint-spray-25kg/
Kdyby někdo měl zájem, napište mi SZ. Nejsem žádný obchodní zástupce, mám jen dobré zkušenosti právě s tímhle výrobkem a bude ho hodně jen pro mě.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Klauen-Sprint už mám, je to pálka, protože cena 449 Kč za litr je bez DPH, takže je to vlastně 543 Kč za litr. Naštěstí ten litr vydrží to dlouho. Ale už mám nějaké zájemce z lidí, kteří mají celoročně koně na pastvině. Tak to nebude celé jen pro mě.
Augenblick
Dal poděkování: 2377 poděkování
Dostal poděkování: 2366 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Letos je prvně dotace pro kozy a ovce na welfare. Pro splnění podmínek je potřeba tuším 2 x v sezóně přehnat stádo přez vaničku s takovým přípravkem... Další podmínkou je koproška..
Tykat, díkes ....
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Je to ale jen pro ovce a kozy buď celoročně na pastvinách nebo celoročně ve stájích. Kombinace není pro dotaci přípustná. Pěkná blbost...
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3039 poděkování
Dostal poděkování: 6165 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Hlavně! Když nutěj lidi používat chemikálie v takhle velkém množství, tak za mě by měli VELMI PŘÍSNĚ HLÍDAT zpětný odběr a odbornou likvidaci těchto nebezpečných látek!!!
:Hhippie: Bubáci forever!
honzauta
Dostal poděkování: 280 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od honzauta »

V podmínkách dotace je i školkový odchov jehňat - co na to říkáte?

Sledované období je od 1.2.2025-30.9.2025 a v rámci této doby musíte:
min. 2x za uvedené období nechat provést koprologické vyšetření trusu
min. 2x za sledované období min. ve třech po sobě následujících dnech přehnat ovce přes desinfekční brod
zajistit jehňatům ( kůzlatům) min. po dobu 1 měsíce od narození školkový způsob technologie odchovu
vést pastevní deník ( 10 let archivovat)
Všechny tyto úkony Vám po skončení sledovaného období potvrdí váš privátní veterinární lékař. Tyto potvrzení budete v průběhu měsíce října muset opět odeslat přes portál farmáře s příslušným formulářem na SZIF.

Co za to : sazba je do 416 Kč za 1 ovci.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Hhippie píše: 09 led 2025 19:12 Hlavně! Když nutěj lidi používat chemikálie v takhle velkém množství, tak za mě by měli VELMI PŘÍSNĚ HLÍDAT zpětný odběr a odbornou likvidaci těchto nebezpečných látek!!!
Tenhle přípravek, který jsem si koupila, je i pro bio, nezanechává škodlivá rezidua v hnoji.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3039 poděkování
Dostal poděkování: 6165 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Za mě: pokud někdo běžně nedělá koprologii, tak jen na ní 2x ročně vydá víc než to, co získá. Moc nechápu, co by ho motivovalo k tomu se k této dotaci přihlásit :nevim:
Leda člověk, co tento typ opatření dělá tak jako tak, a tímhle si trochu umoří náklady.
Jinak je to nesmysl.
Co si i tom myslí další?
:Hhippie: Bubáci forever!
Odpovědět