Čaj z kořene pampelišky.
-
- Příspěvky: 6236
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Čaj z kořene pampelišky.
Dnes jsem poprvé letos uvařila čaj z pampelišky, vydloubla jsem dva malé kořínky, tak na lžičku, uvařila jsem čaj. Je chutný, není nijak hořký.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/107 ... organismu/
Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.
Sbírá se kořen (Radix taraxaci), někdy list (Folium taraxaci) nebo nať s kořenem (Radix taraxaci cum herba), velmi zřídka i květní úbory. Kořen se sbírá na jaře před rozkvětem (březen, duben), po omytí se rychle suší ve stínu nebo i na slunci, případně za umělého sušení při teplotách do 50 °C. Nedostatečně usušený kořen snadno plesniví, naopak suché kořeny bývají napadány červy nebo myšmi (proto skladovat v dobře uzavřených nádobách).
Droga povzbuzuje trávící orgány, působí mírně močopudně a žlučopudně a celkově je považována za posilňující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus. Dle J.A.Zentricha příznivě ovlivňuje funkce jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Dále ji lze použít při léčbě močových kamenů, napomáhá při cukrovce (snižuje hladinu krevního cukru), při chronické únavě, při opuchlých lymfatických žlázách, při zvětšení sleziny, působí proti degeneraci kostí a chrupavek, pomáhá vyvolat menstruaci. Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě.
Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří se asi 1 minutu, pije se 2x až 4x denně po 200 ml. Lze podávat i ve formě čerstvé šťávy z kořenů, podává se 4x denně po 1 až 2 čajových lžičkách. Zevně se někdy užívá proti nežidům či na hemeroidy.
V Antice byla šťáva z pampelišek užívána jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, jejím mlékem se léčily záněty očí. Avicenna léčil čerstvou šťávou vodnatelnost a překrvení jater.
DALŠÍ UŽITÍ:
Mladé listy, které ještě neobsahují mléko, lze použít jako jarní salát se značným množstvím vitamínu C, který je vhodný zejména pro diabetiky (obsah inulínu). Pražené kořeny lze použít jako náhražku kávy stejně jako kořeny čekanky. Z rozkvetlých úborů se může připravovat pampeliškové víno nebo pampeliškový med.
Zdroj http://botanika.wendys.cz/index.php/14- ... a-lekarska
https://www.ceskatelevize.cz/porady/107 ... organismu/
Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.
Sbírá se kořen (Radix taraxaci), někdy list (Folium taraxaci) nebo nať s kořenem (Radix taraxaci cum herba), velmi zřídka i květní úbory. Kořen se sbírá na jaře před rozkvětem (březen, duben), po omytí se rychle suší ve stínu nebo i na slunci, případně za umělého sušení při teplotách do 50 °C. Nedostatečně usušený kořen snadno plesniví, naopak suché kořeny bývají napadány červy nebo myšmi (proto skladovat v dobře uzavřených nádobách).
Droga povzbuzuje trávící orgány, působí mírně močopudně a žlučopudně a celkově je považována za posilňující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus. Dle J.A.Zentricha příznivě ovlivňuje funkce jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Dále ji lze použít při léčbě močových kamenů, napomáhá při cukrovce (snižuje hladinu krevního cukru), při chronické únavě, při opuchlých lymfatických žlázách, při zvětšení sleziny, působí proti degeneraci kostí a chrupavek, pomáhá vyvolat menstruaci. Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě.
Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří se asi 1 minutu, pije se 2x až 4x denně po 200 ml. Lze podávat i ve formě čerstvé šťávy z kořenů, podává se 4x denně po 1 až 2 čajových lžičkách. Zevně se někdy užívá proti nežidům či na hemeroidy.
V Antice byla šťáva z pampelišek užívána jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, jejím mlékem se léčily záněty očí. Avicenna léčil čerstvou šťávou vodnatelnost a překrvení jater.
DALŠÍ UŽITÍ:
Mladé listy, které ještě neobsahují mléko, lze použít jako jarní salát se značným množstvím vitamínu C, který je vhodný zejména pro diabetiky (obsah inulínu). Pražené kořeny lze použít jako náhražku kávy stejně jako kořeny čekanky. Z rozkvetlých úborů se může připravovat pampeliškové víno nebo pampeliškový med.
Zdroj http://botanika.wendys.cz/index.php/14- ... a-lekarska
-
- Příspěvky: 8603
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 4065 poděkování
- Dostal poděkování: 4361 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaj z kořene pampelišky.
Četl jsem o pampelišce hodně dobrého. Prý i proti rakovině. Nikdy jsem si ale neudělal čas na nějaký obyč čaj Tak jako si vždy nechám "utéct" mladé jarní kopřivy Přitom jde o pár minut.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- Bekkky
- Příspěvky: 1157
- Registrován: 11 říj 2018 13:43
- Dal poděkování: 234 poděkování
- Dostal poděkování: 520 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaj z kořene pampelišky.
Jani a jaký máš dojem, pomohl i Flíčkovi?
Nejhorší smrt je z vyděšení....
- PavelIV
- Příspěvky: 6379
- Registrován: 10 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 5690 poděkování
- Dostal poděkování: 3352 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaj z kořene pampelišky.
Tu měď mám zafixovanou, že pro ovce ne, ale to množství netuším, třeba je to zanedbatelný
-
- Příspěvky: 6236
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaj z kořene pampelišky.
Já si myslím, že Flíčkovi pomohlo více věcí najednou. Čaj jsem uvařila heřmánkový a pampeliškový s trochou medu. To určitě přispělo k tomu, že není dehydratovaný. Více napíšu do bahnění.
Já vždy na jaře už více let jím pampeliškové stvoly bez květu, 5 až 10 denně.
O tom čaji nebo štáve z kořene v případě rakoviny jsem také hodně četla. Nyní jsem v pořádku, ale letos chci čaj z kořene pampelišky zkusit.
Velmi přínosná je prý i tinktura Profesore, zkusím kořen v dubnu naložit do slivovice.
Já vždy na jaře už více let jím pampeliškové stvoly bez květu, 5 až 10 denně.
O tom čaji nebo štáve z kořene v případě rakoviny jsem také hodně četla. Nyní jsem v pořádku, ale letos chci čaj z kořene pampelišky zkusit.
Velmi přínosná je prý i tinktura Profesore, zkusím kořen v dubnu naložit do slivovice.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaj z kořene pampelišky.
Kořen smetanky lékařské je výborný dušený na másle. Jen se špatně před úpravou čistí od hlíny.
- Tresnovacka
- Příspěvky: 64
- Registrován: 26 úno 2019 11:50
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaj z kořene pampelišky.
Tak jsem dneska vyzkoušela pampeliškovou "kávu"
Už delší dobu jsem to chtěla zkusit. Měla jsem asi tři malé kořeny, které jsem za čerstva nastrouhala a na pánvi na mírném ohni pražila do tmava-krásně to voní. Jiný postup jsem našla, že se na 180st v troubě usuší na kolečka a buď namlet a rovnou udělat kafe a nebo ještě dopražit na pánvi.
Rozhodně má velmi zajímavou chuť (samozřejmě to jako kafe nechutná). Ale mě chutná moc i s mlíkem i bez.
Už delší dobu jsem to chtěla zkusit. Měla jsem asi tři malé kořeny, které jsem za čerstva nastrouhala a na pánvi na mírném ohni pražila do tmava-krásně to voní. Jiný postup jsem našla, že se na 180st v troubě usuší na kolečka a buď namlet a rovnou udělat kafe a nebo ještě dopražit na pánvi.
Rozhodně má velmi zajímavou chuť (samozřejmě to jako kafe nechutná). Ale mě chutná moc i s mlíkem i bez.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaj z kořene pampelišky.
tresnovskystatek, měla jste dobrý nápad čekanka se přidává i do prodávaných směsí a je jako pampeliška, chuť podobná hořká. My pražíme žaludy a vaříme z toho "kafe". Na té pampelišce mě jen štve to kartáčování kořene .
- Tresnovacka
- Příspěvky: 64
- Registrován: 26 úno 2019 11:50
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaj z kořene pampelišky.
S těmi žaludy-je to dobré? Měla jsem nasbírané, že si je upražím, ale to loupání bylo strašný, takže jsem to vzdala.
-
- Příspěvky: 6236
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaj z kořene pampelišky.
Teď jsou žaludy už naprasklé, pěkně nalité, jdou loupat dobře. Někdo žaludy před pražením namáčí ve více vodách a vodu vyměnuje, ať nejsou žaludy tak hořké.
Zde v odkaze kávy i z jiných plodů, zajímavé.
http://bushcraft.cz/nutne-k-preziti/pot ... va-nekava/
Zde v odkaze kávy i z jiných plodů, zajímavé.
http://bushcraft.cz/nutne-k-preziti/pot ... va-nekava/
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaj z kořene pampelišky.
Dělá to můj muž, myslím, že je naklepává kladívkem a pak vyloupe. Pak je máčí asi ve 4 vodách asi 2 dny (i ta voda se dá vypít), rozčtvrtí a upraží na pánvi. Pak je umele na ručním mlýnku na kafe. Je to podobné jako melta, ale hořčí (divné slovo, myslím víc hořké). Mně to chutná, ale taky to nemá s kávou nic společného, leda to pražení .
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů