Většinou nemá cenu snažit se o punkci nebo incizi k vydrénování, bývá to hodně tuhé, zvazivovatělé. Králík to většinou přežije, po čase se to trochu zmenší. Může to být i bez projevu rýmy.
Jinak chválím sledování mladých - ty váhy krásně ukazují rozdíly mezi malými a velkými mláďaty a jejich příjmem.
Jinak co se týče problémů po porodu - už jsem to psal kdysi - jen velmi pomalu navyšovat dávku, pořád dbát na dostatek sežraného sena - pozor na vytahané do okolí hnízda - některé semice kupí na hnízdo místo aby žraly a pak to může takto dopadnout.
Co se týče množství dávky - takovou dobu po porodu se mi zdá spíše nižší než by bylo potřeba, ale na to jsou názory různé
Já krmím seno a granule, před porodem 100 g granulí pro kojící samice, 1. krmení po porodu snížím na cca 90, poté denně přidám cca 20-30 g, do konečné dávky 200-250 g podle toho jak žravá je samice - řídím se téměř každé krmení podle množství sežraného sena z předešlého dne. Další navyšování dávky nastává až když mladí králíci cca 7 dní žerou granule a při krmení se hned snaží žrát i seno, které jim dávám jako první. Prostě až jsou takoví pěkně "žraví, nastartovaní po krmení".
Když se jim přidá dříve, přežerou se granulí, na seno kašlou a končí to špatně.